Voorbereidingen
Door: Rieneke en Remco
Blijf op de hoogte en volg Rieneke en Remco
07 Juni 2005 | Nederland, Utrecht
Budget:
Een reisje van 9 maanden, ook al is het voor het grootste gedeelte naar Azië, is helaas niet helemaal gratis. Daarom zijn we al druk bezig om ons reisbudget bij elkaar te sparen. Ons totaal begrote budget voor de reis is ongeveer EUR 22.000. Hiervan zijn de volgende kosten:
Kosten gedurende de reis: EUR 14.500 (landen in Azië EUR 20 - EUR 30 per persoon per dag Nieuw-Zeeland en Australië EUR 40 per persoon per dag (eten, drinken, onderdak, reizen, visa).
Kosten voorbereidingen: EUR 2.900 (inentingen, reisverzekering en aan te schaffen spullen, zoals trekkingbroeken, medicijnkit, bergschoenen, schoenveters).
Kosten vliegtickets: EUR 2.400 (vluchten naar Azië, Australië en Nieuw-Zeeland retour) en EUR 700 (vluchten die we lokaal gaan boeken)
Extra kosten onderweg: EUR 1.500 (duiken, golfen).
Huis:
Ons huis willen we verhuren. Hiervoor hebben we twee verhuurbureaus ingeschakeld: Rotsvast (http://www.rotsvast.nl) en B&S Rental Services (http://bs.housenet.nl/index.asp). We hebben een huurprijs vastgesteld van EUR 1.150,- exclusief vaste lasten. De huurperiode is vanaf september/oktober 2005 tot en met juni 2006. Als je nog iemand weet die interesse heeft, reacties zijn van harte welkom! (rien_rem@yahoo.com). Een paar foto's staan bij dit bericht en je kunt ook kijken op een van bovengenoemde websites, adres: Utrecht, Professor Jordanlaan 100.
Mocht het via een van de verhuurbureaus of via anderen niet lukken, dan gaan we in de zomer zelf op zoek naar huurders via bijvoorbeeld Marktplaats.nl. Het is belangrijk dat we een goede huurovereenkomst afsluiten, want als we terugkomen willen we natuurlijk wel de zekerheid dat we in ons eigen huis kunnen wonen en niet het gedoe hebben dat huurders niet meer weg gaan omdat er geen goed contract is afgesloten.
Werk:
Rieneke heeft van haar werkgever onbetaald verlof voor 10 maanden gekregen. Geweldig! Bij terugkomst wordt gekeken of ze weer terug kan naar haar huidige functie (wat wel waarschijnlijk is). Mocht dit toch om wat voor reden dan ook niet lukken, dan wordt op dat moment naar een andere oplossing gezocht. Remco zal waarschijnlijk niet kunnen terugkeren in zijn huidige functie, omdat daar veel in gaat veranderen het komende jaar. Onbetaald verlof is welllicht mogelijk, maar dat wordt momenteel nog onderzocht. Mocht dit niet lukken dan niet getreurd, Remco vindt met zijn ervaring vast weer snel een nieuwe baan bij terugkomst!
Het voordeel van onbetaald verlof is (naast baangarantie natuurlijk) dat je feitelijk gewoon in dienst bent en dat o.a. de WAO verzekering gewoon van kracht blijft. Je loopt dus een aanzienlijk kleiner financieel risico als je arbeidsongeschikt raakt gedurende de verlofperiode. Heb je geen dienstverband tijdens je verlof, dan kun je je wel vrijwillig verzekeren voor de WAO via het UWV. Voor Remco moeten we dat misschien maar eens gaan uitzoeken.
Bij onbetaald verlof is het belangrijk om de afspraken die je met je werkgever maakt schriftelijk vast te leggen. Dat gaat Rieneke dus ook voor zichzelf doen (ze is ten slotte hoofd P&O!), uiteraard in overleg met haar baas.
Verzekeringen:
Om onderweg goed verzekerd te zijn willen we een speciale reisverzekering afsluiten. Welke precies weten we nog niet. Waarschijnlijk wordt het een langdurige reisverzekering (bijvoorbeeld de Globetrotterverzekering van Elvia of de ISIS reisverzekering). Deze verzekeringen dekken naast ziektekosten ook de bagage, ongevallen, WA en soms ook rechtsbijstand. We kunnen gedurende de reis dus wellicht een aantal verzekeringen die we nu hebben lopen afsluiten.
Verder is het nog wel zo dat in 2006 de hele ziektekostenregeling in Nederland op de schop gaat, we krijgen te maken met het nieuwe Zorgstelsel. Wat dat voor gevolgen heeft voor ons gedurende de reis is nog niet bekend. We weten niet of we ons ook nog verplicht in Nederland moeten verzekeren voor ziektekosten als we in het buitenland zijn. Rieneke heeft deze vraag gesteld aan het Ministerie van VWS. Zij zijn momenteel aan het uitzoeken hoe een en ander in zijn werk gaat in het nieuwe Zorgstelsel en of we ons ook alleen via een speciale reisverzekering kunnen verzekeren en pas bij terugkomst in Nederland weer een reguliere ziektekostenverzekering hoeven af te sluiten. Hopelijk krijgen we hier binnenkort uitsluitsel over, zodat we op welke manier dan ook goed verzekerd op reis kunnen gaan!
Poesjes:
Onze twee kleintjes (Zuco en Siwi) moeten natuurlijk een goed tehuis hebben als we weg zijn. Waarschijnlijk gaan ze logeren bij Wim en Margreet, de ouders (met poes Cocu) van Rieneke. Hopelijk kunnen de mannen het goed met elkaar vinden en vechten ze elkaar niet de tent uit, maar misschien dat een proefperiode helpt. Laten we het hopen!
07 Juni 2005 - 17:30
Mir:
Hallo Kanjers !!!!
Er komt heel veel bij kijken maar wat heerlijk voor jullie dat de plannen nu uitgevoerd gaan worden !!!
Wat een bijzonder avontuur gaan jullie tegemoet, hoop dat alle verdere voorbereidingen voorspoedig zullen verlopen. Vóór de vertrekdag hoop ik jullie ook nog even persoonlijk te spreken. Leuk om jullie plannen zo te kunnen volgen. Het is wat met m`n nichtjes, Emilie en Roald in zuid Amerika en Rieneke en Remco in Azië !!!(Natuurlijk Jaap, Becky en de kindjes in het verre Australië niet vergeten) Heerlijk die verre tochten, wij gaan dit jaar "heel ordinair" naar Frankrijk
(hahahaha, lachertje voor jullie natuurlijk), voor ons met twee kabouters al een hele onderneming, geen wereldreis maar wel iets om naar uit te kijken !!!!
Hé kanjers, we houden jullie nauwlettend in de gaten !!!
Succes met alles en we lezen jullie weer !!!!
Veel liefs van Gijs, Teun, Wim en Mir...