Acclimatiseren op Borneo
Door: Rieneke en Remco
Blijf op de hoogte en volg Rieneke en Remco
23 April 2006 | Maleisië, Kuching
We zijn, na een nacht Singapore en Johor Bahru (Maleisie), vandaag aangekomen in Kuching in het zuiden van Maleisisch Borneo. De hitte en vochtigheid zijn weer overweldigend na 2 maanden van, voor ons Hollanders, normale temperaturen in Nieuw Zeeland en Australie. Ook moeten we weer even wennen aan de Aziatische manier van leven en het reizen met (oude en rammelende) bussen en sjouwen met de rugzakken (was toch handig, onze eigen bolide in NZ!). Waarschijnlijk is het ook een combinatie van het lange reizen en het opdoen van alle indrukken het afgelopen half jaar dat we nu iets langer nodig hebben om te acclimatiseren en ons mentaal voor te bereiden op de komende maanden. We besluiten daarom dat we het lekker rustig aan doen de komende tijd en in plaats van elke dag verder te reizen voor elke plek waar we heen willen een paar dagen uit te trekken. Kuching is hiervoor een perfecte uitvalsbasis. Het is een leuke, kleurrijke stad, we hebben een heel erg leuk hotel gevonden en veel mooie plekken in de omgeving zijn op een uurtje rijden.
8 april 2006
Vandaag gaan we naar Semengoh, een rehabilitatiecentrum voor Oerang Oetangs. De apen die hier leven worden opgevangen nadat ze bijvoorbeeld als huisdier zijn gehouden of als hun eigen territorium door houtkap onbewoonbaar is geworden. Ze leven vrij in de jungle. Zo nu en dan komen ze terug naar het centrum om te eten, als er in de jungle niet voldoende fruit te vinden is. Er zijn elke dag vaste voedertijden, dus op deze momenten heb je het meeste kans op om de apen te zien. We hebben geluk! Als we aankomen zitten er maar liefst 3, een jong mannetje en een moeder met baby. Zo lief! Later komen er nog een moeder met baby en verderop in de jungle bij het voederplatform zien we nog een mannetje. Erg mooi!
9 - 11 april 2006
We hebben een paar dagen lekker door Kuching gewandeld. We zijn naar de zondagsmarkt geweest, een grote markt waar ze alles verkopen, van verse vis, gebraden kip en suikerwater tot puppies en orchideeen. Op de terugweg naar het hotel kwamen we langs een offerritueel van een Chinese gemeenschap (Ling; er wonen erg veel Chinezen in Maleisie). Dat was wel bijzonder! We wilden de mensen niet storen, dus we bleven een beetje op afstand, maar we werden direct uitgenodigd om dichterbij te komen en wat mee te eten van de zojuist in stukken gehakte gebraden kippen en eenden. Heerlijk! Verder hadden ze een varken en een geit geofferd en tentoongesteld op houten stellages, compleet met sinaasappels in hun bek. De ceremonie wordt elk jaar gehouden om te herdenken dat de voorouders van de Ling gemeenschap zoveel jaar geleden naar Kuching zijn gekomen en het is meteen een goed excuus om elk jaar lekker te eten en gezellig bij elkaar te komen. Verder zijn we nog een paar keer naar de bioscoop geweest. Leuk om weer eens een filmpje te kijken na zoveel maanden! We hebben onder andere Ice Age II, The Inside Man en Lucky Number Sleven (aanraders) gezien. Na een paar dagen acclimatiseren zijn we klaar voor wat natuurschoon. We vertrekken naar Bako National Park aan de kust.
12 - 14 april 2006
Na een bus-bootreis naar het park (er gaan geen wegen naartoe, zoals op heel veel plekken in Borneo) zijn we aangekomen in Bako. In dit park leven heel veel verschillende dieren, dus we hopen er een paar van te zien de komende dagen. De eerste dieren zien we al snel: Silverleaf apen (met rode babies) en Macaques (met zwarte babies), die overal rondom de bungalows zitten (als je niet uitkijkt zitten ze in je bungalow en maken ze met jouw camera fotos van hun rondslingerende vriendjes, dus de ramen en deuren moesten dicht blijven!). Ook lopen er een paar grote bosvarkens rond, compleet met baard en snor, en veel eekhoorntjes. We hopen dat we ook nog een Probiscus aap (met lange dopneus) te zien krijgen, want deze zijn zeldzaam en leven alleen op Borneo. We maken een mooie wandeling door de jungle. Het was was uitdagende tocht, over riviertjes, gladde stenen en bruggetjes (lees: boomstronk van 5 meter lang over een riviertje 1,5 meter lager; Rieneke ging zittend, Remco balancerend). Na 5 uur waren we weer in de buurt van het beginpunt, doorweekt van de regen en modder en uitgedroogd van de hitte, maar jawel, daar zitten ze: 3 Probiscus apen hoog in een boom aan de rand van de mangrove! De volgende dag willen we nog een wandeling maken, maar het regent te veel en na een half uur gaan we weer terug. De rest van de dag heeft het geregend (het groen heeft onderhoud nodig) dus we luieren, lezen en kaarten een beetje. De volgende ochtend vertrekken we weer naar Kuching.
15 - 19 april 2006
Op de verjaardag van Rieneke vertrekken we naar Damai, een kuststrook ten noorden van Kuching, waar we een paar dagen willen relaxen aan strand en zwembad. We eten eerst een heerlijk stukje spekkoek (in alle kleuren van de regenboog) nadat Remco een verjaardagsliedje heeft gezongen. Eenmaal aangekomen in onze accomodatie (een soort homestay) blijkt dat de eigenaren (een Engels-Maleis koppel) voor diezelfde avond een barbeque organiseren voor vrienden en we worden uitgenodigd om mee te eten. Dat slaan we natuurlijk niet af en het wordt een hele gezellige avond! De rest van de dagen doen we het rustig aan. We wandelen wat in de mooie omgeving en naar een dorpje in de buurt (Santubong), we lezen en luieren bij het zwembad en kletsen veel met de eigenaren van de accomodatie en de andere gasten. Het zijn een paar heerlijke en relaxte dagen!
20 april - 23 april 2006
We zijn weer in Kuching, blijven twee nachtjes en reizen vervolgens naar Lundu, een plaatsje in het zuiden vanaf waar we naar Gunung Gading willen gaan, een park waar de grootste bloem ter wereld voorkomt (de Rafflesia). Op het busstation in Lundu raakt Rieneke aan de praat met een Nederlandse man van 84, die al bijna 50 jaar op Borneo woont (en nog steeds AOW krijgt uit Nederland, ook al heeft hij er nooit gewerkt vertelde hij; mooi systeem...). De man kwam oorspronkelijk uit Borkel en Schaft en wilde eerst niet geloven dat Rieneke dat maar al te goed kent van de vroegere fiets- en kampeertochtjes naar boer Moonen uit dat dorp. De beste man kende de boer zelfs. Wat is de wereld toch klein! 's Avonds eten we heerlijke sateetjes met pindasaus op de markt. De volgende ochtend krijgen we een lift naar het park en met een gids gaan we op zoek naar de bloem. Er bloeit er op dit moment 1, van 60 cm doorsnede (ze kunnen tot 1 meter groot worden). De bloemen hebben 9 maanden nodig om volwassen te worden (in de knop), dan gaan ze bloeien en na een paar dagen sterven ze alweer af. Beetje triest zo'n kort leven, maar hij is erg mooi! Eigenlijk wilden we nog een nachtje langer in Lundu blijven, maar het hotel was niet al te best, dus we besluiten om weer terug naar "huis" te gaan. Omdat we al zo vaak in het hotel in Kuching hebben geslapen en steeds weer terug komen hebben we de mensen daar een beetje leren kennen. Blijkbaar vinden ze ons aardig, want we worden een nacht ge-upgrade naar de honeymoon suite! We blijven de komende dagen nog in Kuching en vertrekken dinsdag definitief om naar de binnenlanden in het noorden van Sarawak te gaan.
23 April 2006 - 09:19
Ineke:
Hoi,
Ik moet Rieneke nog feliciteren, mijn felicitatie via Margreet is mis gelopen. Jullie hebben wat dit jaar betreft in ieder geval een onvergetelijke verjaardag!
Het ziet er daar weer prachtig uit. De kruidenkraam doet me denken aan alle kruiden en specerijen kramen die we gezien hebben in Egypte.
Een leuke foto vol met vissen. Is dat Rieneke daar op zeer gepaste afstand, die we op de foto nog net kunnen zien?
Groetjes en veel plezier weer verder.
24 April 2006 - 06:25
Sabine:
Rieneke, alsnog van harte met je verjaring... Heb weer heerlijk zitten genieten van jullie schitterende en vrolijke foto's, kon ik wel even gebruiken nu mijn vakantie eigenlijk zou zijn en ik toch aan het werk ben (vakantie is ingetrokken door mijn zeer leuke baas, eikel).... Veel plezier nog!!! Liefs, Sab -
24 April 2006 - 06:57
Corina:
Rieneke, van harte gefeliciteerd. Deze verjaardag zal je niet snel vergeten. Ik geniet weer volop van jullie verhalen en prachtige foto's. Blijf lekker genieten, dan geniet ik ook van jullie.....
groetjes en nog heel veel plezier.
Corina -
24 April 2006 - 07:29
Kitty:
Wederom een leuk begin na het weekend, mooi verhaal en geweldige foto's! Ga zo door met genieten en hou ons natuurlijk op de hoogte! Liefs Kitty. -
24 April 2006 - 07:32
Anouk:
Looking good, again!!!
Rien, we hebben de 15e met z'n allen heel wat biertjes op je gedronken. Het was erg gezellig geweest. Vooral de volgende dag: fris en fruitig?!
Enjoy, liefs Anouk -
24 April 2006 - 07:44
Sven:
Hi Rem en Rien,
Kijk dat schiet natuurlijk niet op. Iedere keer dat jullie weer zo enthousiast zijn over een land dan wil ik er ook weer naar toe. Alleen heb ik geen maanden de tijd;-) Wij hebben trouwens dit jaar besloten op Safari te gaan in Afrika, dus dit jaar geen Azie voor ons. We hebben de verjaardag van Rien met z'n allen gevierd op het feestje van Anouk. Het was echt een super gaaf feest, iedereen kende iedereen, had te veel gedronken en dacht als de beste te kunnen dansen waardoor regelmatig personen op de grond werden aangetroffen (Ans, Anouk, Ingrid, Gerard en ik natuurlijk). We zijn geen 18 meer zullen we maar zeggen. Volgende keer zijn jullie er gewoon weer gezellig bij.
Groeten,
Sven -
26 April 2006 - 10:30
Meike:
De verhalen worden steeds beter! Vervelend he, de keus of jullie nog een nachtje blijven of niet...
Dikke kus
Kitty, mag ik je email adres? -
27 April 2006 - 09:05
Kitty:
kittyvanpoppel@kempenbedrijfsvloeren.nl (werk) of prive (jvanpopp@xs4all.nl) Ben makkelijker op mijn werk te bereiken! Sorry Rem & Riem geen reactie voor jullie! -
09 Mei 2006 - 11:00
Rick:
He Remco en Rieneke
Er komt maar geen eind aan jullie vakantie! Het zal vast wel weer moeilijk worden om straks weer gewoon te gaan werken, en dan maar twee weekjes weg te gaan. Laatst waren we aan het fietsen door utrecht en toen kwamen we nog langs je huis, naast die mondeo van die belg stonden er ook veel busjes uit polen? Grapje. He, heb je ook al vernomen dat die Werner gaat trouwen?? Echt waar. a.s. Zaterdag zelfs een vrijgezellenparty. Hopen dat ie niet weer om twaalf uur naar huis gaat, het is ook zo'n gezellige mafkees.
He de groeten en ik laat nog wat van me horen.
Rick (rruizendaal@zonnet.nl)