Zon, zee, strand, palmbomen en tempels
Door: Rieneke en Remco
Blijf op de hoogte en volg Rieneke en Remco
15 December 2005 | Cambodja, Khett Siem Reab
Het eiland Phu Quoc hebben we niet gehaald… Onze ervaring in de Mekong Delta van Vietnam was niet bepaald denderend. Het begon al met ons besluit om op eigen houtje met het openbaar vervoer te gaan. We waren nog niet op het busstation of we hadden alweer te maken met een zeer onvriendelijke vrouw die het reilen en zeilen in de bus regelde (Rieneke noemt dit soort figuren inmiddels de BusBitchen, m/v). Ze liep ontzettend moeilijk te doen over onze bagage en waar iedereen wel of niet moest zitten. Eerst moesten we behoorlijk bijbetalen voor de bagage, terwijl overige passagiers zakken rijst mee mochten nemen waar een dorp een jaar van kon eten. Wij waren het daar natuurlijk niet mee eens en we vonden het geen enkel probleem dat de tassen op het dak geplaatst werden (dat waren ze inmiddels wel gewend) wat schijnbaar wel mocht. Echter, toen Rieneke d’r tas eenmaal op het dak lag moest die er van de BB, uiteraard zonder opgaaf van reden, weer van af. Uiteindelijk na enige discussie konden de tassen toch (gratis) mee in de bus. We waren tijdens de discussies bijna uitgestapt, maar het vooruitzicht om lekker ergens rustig te kunnen bijkomen in de Mekong Delta en daarna op Phu Quoc maakte dat we toch bleven zitten. Alweer een slecht besluit. Het stadje waar we naartoe gingen, Ben Tre, zou volgens de informatie die wij hadden lekker rustig zijn, een mooie stopover in de Mekong Delta waar je de sfeer en het relaxte ritme van het dagelijkse leven in de Delta kon proeven. Nou, daar hebben wij niks van gemerkt. Het gebied had meer weg van de Botlek en het stadje was ook niet echt denderend. Weer erg druk, veel brommers, rommel, niks idyllisch aan en daar hadden we toch een beetje op gehoopt gezien onze ervaringen in de prachtige Mekong Delta van Laos. Na nog een kleine verkenning van het stadje, want tja, je bent er nou eenmaal toch, besluiten we dan ook om de volgende dag meteen weer terug te reizen naar Saigon en vandaar een dag later direct naar Cambodja te gaan. Ons beste besluit van die dag! We hebben het geprobeerd, maar helaas viel Vietnam ons teveel tegen om nog langer te blijven. Het weer heeft natuurlijk ook niet echt meegewerkt, als het minder had geregend hadden we meer van de omgeving kunnen zien en hadden we waarschijnlijk ontdekt dat Vietnam meer te bieden heeft dan volle, drukke, rommelige stadjes, maar die plekken zijn nu helaas (op uitzonderingen zoals Halong Bay na natuurlijk!) voor het grootste gedeelte aan ons voorbij gegaan. Plus de vele onvriendelijke mensen die we tegen zijn gekomen, alles bij elkaar genomen willen we nog maar 1 ding: weg! Dus geen tropisch eiland in Vietnam, we zoeken in Cambodja wel een strand op. De busreis naar Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, verliep soepel en al na 10 minuten over de grens weten we dat we een hele goeie keus hebben gemaakt. Geen gezeik in de bus en een werkelijk waar prachtige natuur! Minder zooi, veel minder brommers en bijna geen getoeter (wat een rust ineens!!!), minder/geen electriciteitsmasten overal waar je kijkt, wel veel kokos- en suikerpalmen, houten en rieten huizen en alleen maar vriendelijke en lachende mensen. Wat een verademing!
2 december 2005
Vandaag gaan we in Phnom Penh naar het Tuol Sleng Torture museum. Dit was ten tijde van Pol Pot een gevangenis, waar de gruwelijkste manieren werden gebruikt om mensen te ondervragen en te martelen. Over een periode van 5 jaar hebben hier zo’n 12.000 mensen gevangen gezeten waarvan er minder dan een dozijn het hebben overleefd... Zeer indrukwekkend. Belangrijk om enigszins te kunnen begrijpen wat deze mensen zo’n 20 jaar geleden hebben meegemaakt.
3-8 december 2005
En nu dan toch eindelijk: zon, zee, strand! We zijn in Sihanoukville, we hebben mooi weer en we doen weinig, behalve luieren, lezen, zonnebaden en lekker eten en drinken bij een van de vele leuke strandbarretjes. Heerlijk! Remco heeft ook nog een dagje gedoken, wat wel aardig was maar niet spectaculair (slecht zicht, 2-3 meter), dus hij had zich er al snel bij neergelegd dat lekker niks doen en met een boek (ja, hij is aan het lezen geslagen!) op het strand liggen ook erg fijn is. Ook erg fijn om een paar dagen langer op 1 plek te zitten na al dat reizen, dus we blijven wat langer dan eigenlijk gepland (voor zover je hier van een planning kunt spreken). Uiteindelijk hebben we ons vertrek 3 keer uitgesteld...
9 december 2005
We zijn weer in Phnom Penh (we hebben ons met enige moeite losgerukt van onze strandbedjes). We maken een mooie wandeling aan de rand van de stad, waar we door (soms hele arme) buurten en langs huizen aan de spoorbaan lopen en waar de mensen ons allemaal heel vriendelijk en lachend gedag zeggen. Soms krijgen we de indruk dat hoe armer de mensen zijn, des te vriendelijker ze zijn. Erg leuk om het gewone, dagelijkse leven van de mensen van wat dichterbij te zien. ’s Avonds bellen via een internettelefoon naar Marjan (mama Bood), want die is jarig vandaag! Helaas horen we dat ze bronchitis heeft, zal wel iets te maken hebben met het ellendige weer dat jullie daar in Nederland hebben. Maar ze heeft nog een maand om uit te zieken, voordat de papas en de mamas in 2 shifts naar Phuket afreizen. Daar kijken we erg naar uit!
10-15 december 2005
Onze laatste bestemming in Cambodja is Siem Reap om de beroemde tempels van Angkor te bezoeken. We reizen er met de “toeristen” bus (we waren de enige toeristen) naartoe, wat weer erg soepel verloopt zoals alle busreizen tot nu toe in Cambodja. We weten nog niet hoeveel dagen we de tempels willen bekijken. Sommige mensen zweren bij een week, andere minder tempelverslaafde mensen vinden een dag meer dan genoeg. Uiteindelijk wordt onze keuze bepaald door bacterien. Remco wordt geveld door zware buikkrampen, waar hij twee dagen later nog steeds spierpijn van heeft. Rieneke krijgt een fikse verkoudheid en niest er op los (als je binnenkort de tempels gaat bezoeken, pas op voor plaatselijke gladheid!). We gaan uiteindelijk 1,5 dag, wat we achteraf wel voldoende vinden. Ontzettend mooi en indrukwekkend! De eerste dag gaan we aan het eind van de middag, met zondsondergang. De volgende dag gaan we de tempels al wandelend bekijken, wat zeer pittig was (onze route besloeg zo’n 25 km), zeker gezien onze gezondheidstoestand, maar het was het waard! Sommige tempels zijn ontzettend groot en zijn opgebouwd uit enorme massieve blokken steen, je vraagt je af hoe ze die kolossen hebben kunnen bouwen in die tijd (10e-12e eeuw ongeveer). En hoog (tot 65 meter) met erg steile trappen met hoge en smalle treden. Om te beklimmen niet bepaald gemakkelijk, vooral niet voor mensen met hoogtevrees (Rieneke...). Maar ze heeft het wel gedaan, onder luid gejoel van een paar Cambodjanen beneden (ze zouden zelf eens die trap op moeten gaan, dan lachen ze wel anders). Hier en daar zijn de tempels nog overwoekerd door de jungle en groeien er hele bomen op en dwars doorheen. Een aantal tempels zijn nog zeer goed in tact, zoals Angkor Wat, de grootste en meest bekende. Het is natuurlijk wel erg toeristisch, maar zeker iets wat je moet zien als je ook maar enigszins in de buurt van Cambodja bent. Onze laatste dag in Siem Reap wandelen we nog een stuk in de omgeving (weer erg mooi!), maar verder doen we het rustig aan. Beetje luieren bij een zwembad en herstellen van onze bacterien met de vermoeide benen languit gestrekt! Morgen: op naar Thailand. Deze laatste busrit zal waarschijnlijk de minst prettige zijn, want de weg naar de grens is niet geasfalteerd en er kunnen kuilen zo groot als golfbunkers in zitten (de kenners weten dat het erg moeilijk kan zijn om hier weer uit te komen). In de slechtste tijd (regenseizoen, loopt tot eind november) doet de bus er op dit stuk soms 12 uur over (100 km! Nee niet per uur!). Ze hebben ons verteld dat de weg nu een stuk beter is. Ook hebben we in recente reisverslagen van andere reizigers gelezen dat de rit zo’n 5-6 uur duurt, dus hier hopen we dan maar op! Ach, over 3 dagen liggen we alweer met onze luie reet op het strand van Phuket en dat voor 5 weken lang (tenminste, Rieneke; Remco moet nog enige inspanning leveren onder water tijdens zijn Dive Master opleiding). We kijken er wel naar uit om langer op 1 plek te zitten, dus we hebben er zin in!
15 December 2005 - 14:24
Kitty:
Geweldig om weer iets van jullie te vernemen! (Was alweer lang geleden) De foto's van de zonsondergang en van de volle maan zijn trouwens schitterend!
Goede reis naar Thailand! Liefs Kitty. -
15 December 2005 - 14:27
Wim:
Geweldig! Becky zou die tupperwareparty ook wel aardig hebben gevonden.
Overigens hoop ik dat jullie genoeg benzine kunnen vergaren voor de reis naar Bankok...
Groeten, goede reis,
Wim -
15 December 2005 - 16:17
Owen:
Fantastische verhalen weer! Ik wou dat ik het zelf allemaal kon zien en meemaken.
Ben wel benieuwd wat jullie van Phuket gaan vinden. Mocht het niet bevallen dan zijn jullie vanaf januari natuurlijk van harte welkom in Indonesie ;-) -
15 December 2005 - 18:11
Gijs Teun Wim En Mirjam:
Hééé Halloooo !!!
Waanzinnig jullie verslagen !!! We lezen ze steeds met veel plezier. Ik moet ze ook steeds voorlezen aan Gijs want hij vindt het reuze interessant te horen waar jullie allemaal naar toe gaan !!!
Als "toetje" moet ik steeds de foto van Remco met de schorpioen in z`n hand laten zien. Gijs vindt jou een soort van SUPERMAN Remco, WAUW een schorpioen, gewoon zó in je hand !!!
Geniet van jullie rust in Thailand, heerlijk samen met de papa`s en de mama`s !!! Veel plezier verder en pas goed op elkaar !!!
Veel liefs van Gijs, Teun, Wim en Mir... -
16 December 2005 - 08:50
Anouk:
Hi there!!!
Jullie schrijven zo enthousiast over Angkor dat zelfs ik aan het twijfelen ben gebracht om het misschien het toch ooit te gaan bezoeken......
Liefs Thea Tempel X
ps. veel luier/duik plezier in Phuket -
16 December 2005 - 08:52
Dennis:
Sawadee Khap!!!!
Mooi om jullie verhalen te horen! HEbben jullie al plannen voor de kerst??? Wordt het kerst onder een palmboom op het strand of onder het groene dak van de jungle???? Geniet verder van jullie mooie reis...we missen jullie wel, hoor!! have fun!! groeten Dennis. PS. mail nog even jullie e-mail adres aub! -
16 December 2005 - 10:35
Sabine:
Onwijs leuk hoe jullie je verhalen omschrijven, zit ik even helemaal bij weg te dromen. Geniet van jullie 5 weekjes strand en zon terwijl wij hier een koude en winterige Kerst gaan vieren.....
Liefs, Sabine -
16 December 2005 - 19:57
Helma:
waahw, Ankhor Wat.....
hier zitten we volop in de storm, kerstkaarten en meer van dat seizoensgebonden gedoe.
Jullie zullen er daar weinig van merken. Toch wil ik jullie alvast een gezond en avontuurlijk 2006 wensen. groetjes, ook namens Paul en de kids
Helma -
16 December 2005 - 22:45
Jos:
terwijl ik midden in de jungle , omgeven door drieduizendeneneenentwintigmiljard mosquitos bij 45 graden Celsius mijn eigen blindedarm opereer,onder het genot van een heerlijk cola-whiskey ( ja, ik weet het zonde van de whisky), onderkwijl een Sudoku-puzzeltje invullend, denk ik aan Holland met zijn brede heupwiegende rivieren en lees jullie prachtige verslag uit de Goelag Archipel. Think I`m gonna buy me a Learjet and take the trip to Paradise (Belle vliegbrevet, Ans stewardes) to join(t) you folks. -
18 December 2005 - 04:41
Sandra & Marloes:
Hoi Remco en Rieneke,
Na jullie reactie op onze site hebben we het voornemen om toch ooit terug te gaan naar Cambodja om meer dan alleen Angkor Wat te gaan zien!
Goede reis nog en leuk dat jullie een reactie op onze site hebben geplaatst! -
19 December 2005 - 20:14
Hilde:
Hallo Rieneke en Remco,
dank weer voor de schitterende foto's ! Die witte Kerst gaat (weer) niet lukken dit jaar, volgens de weermannen hier dan. Hopelijk hebben ze het mis.
Voor jullie ook gezellige kerstdagen en tot mails weer he ! Liefs, Hilde